przesówaj w prawo
przesówaj w lewo

Aktualności

Wszystkie wydarzenia
SemCo odwiedzili kolejni goście z Polski i z zagranicy
27.09.2017

O rodzinnej firmie SemCo ukazało się już mnóstwo artykułów i informacji w prasie krajowej, a nawet zagranicznej. W dniach od 23 do 26 września 2017r. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywały się targi „Smaki Regionów”. Brali w nich udział producenci z Niemiec, Szwecji, Turcji, Rumunii, Chorwacji, Mołdawii i Polski. Jednocześnie zorganizowano pierwsze w Polsce Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska 2017. Wielkopolski Urząd Marszałkowski z ramienia swych powinności nadzorował o organizował tę imprezę.


W celu przedstawienia osiągnięć naszych polskich producentów zorganizował dwie trasy zwiedzania zakładów wpisanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jedna z wycieczek trafiła do naszego zakładu. Przyjechało 26 osób, w tym Szwedzi, Chorwaci i Polacy z województwa Pomorskiego, Opolskiego, Kieleckiego i Wielkopolski.


Całością wycieczki zawiadywał Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Ber z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Goście mieli okazję zobaczyć i dowiedzieć się na temat rodzaju produkcji (oleje), osiągniętych poziomów produkcyjnych, posiadanych znaków towarowych (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Jakość i Tradycja, Poznaj Dobrą Żywność, Dobre bo Polskie, Doceń Polskie i Orzeł Agrobiznesu). Ponadto zorganizowano pokaz produktów olejowych. Rozkoszowano się smakiem i zapachem olejów tłoczonych na zimno. Goście mogli kosztować potrawy z tymi olejami np. zupę z pieczonych ziemniaków z olejem dyniowym.
W spotkaniu uczestniczyli również Burmistrz Miasta i Gminy Szamotuły Pan Włodzimierz Kaczmarek oraz Starosta powiatu Szamotulskiego Pan Józef Kwaśniewicz.


W czasie targów Smaki Regionów firma SemCo otrzymała Perłę 2017 za Olej Ostropestowy oraz Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich Smaki Regionów za Olej Rydzowy i znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) dla Oleju Lnianego Wielkopolskiego.


Należy uzupełnić informację o tej wizycie uwagą, że Państwo Just pieczołowicie kultywują nie tylko regionalne dziedzictwo kulinarne, ale również dziedzictwo kulturowe, zwłaszcza regionalną kulturę ludową. Pani Krystyna Just przyjęła gości w szamotulskim stroju regionalnym i ciekawie opowiadała o rodzinnych tradycjach pielęgnowania ludowych tańców, śpiewów i strojów. Po prezentacji gościom zaoferowano degustację dań przyrządzonych z użyciem produkowanych przez SemCo olejów. Byłoby nietaktem nie wspomnieć również o społecznej działalności rodziny Państwa Just. Sama prezentacja olejów przeprowadzona została w zabawny, choć bardzo rzeczowy sposób. Goście nie kryli słów uznania. Jako kraj mamy mocną pozycję w dziedzinie dziedzictwa kulinarnego i zdrowej żywności. Wielkopolska jest tutaj poważnym graczem, a firma SemCo swoistą perłą w koronie.

 

Redakcja

 

 

 

 

Aktualności
Fundusze UE
fb