Aktualności
Wszystkie wydarzenia
Ptasia Grypa
28.01.2009
Informacja archiwalna z 15.03.2006r
Chcesz się ustrzec ptasiej grypy? Stosuj się do poniższych zaleceń.
- Mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja spożywaj po poddaniu odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze mimimum 700C;
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci;
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; Dopilnuj, aby robiły to także dzieci;
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przewozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej;
Główny Inspektor Sanitarny