przesówaj w prawo
przesówaj w lewo

Aktualności

Wszystkie wydarzenia
Cztery pory roku w kuchni
06.11.2013
"Cztery pory roku w kuchni" to tytuł projektu realizowanego w tym roku szkolnym w Zespole Szkół im. Jana Brzechwy w Szamotułach.
Jesień to doskonała pora roku, aby w kuchni królował ziemniak. Każda klasa w ramach projektu przygotowała przepis obrazkowo-słowny oraz potrawę z ziemniaków. Były: placki ziemniaczane, frytki, puree, zapiekanka, sałatka, kopytka, pyry z gzikiem i szaszłyki jarskie czyli pyra na patyku. Na koniec roku szkolnego z wszystkich przepisów powstanie książka kucharska.

W czwartek 24. października, podczas Dnia Pyry, uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat ziemniaka oraz świetnie się bawili biorąc udział w konkursach. Zaprezentowali swoje dania i przepisy. Każdy mógł posmakować. Dania szybko znikały. Były pyszne. Przyjemne i zabawne było również tworzenie stworków-potworków z ziemniaka. Powstały różne, zabawne postacie, zwierzęta i nawet przedmioty. Uczniowie i nauczyciele wykazali się wielką wyobraźnią.

Miło było gościć Panią Joannę Jarząb i uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach, którzy zaprezentowali swoje umiejętności wykonywania dekoracji z warzyw i owoców.

Tekst / Fot. Zespół Szkół im. Jana Brzechwy


Aktualności
Fundusze UE
fb