przesówaj w prawo
przesówaj w lewo

Aktualności

Wszystkie wydarzenia
Beata Maria Peksa zdobywczynią statuetki „Perła 2016”
30.11.2016

W konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Beata Maria Peksa 25 września br. zdobyła statuetką „Perła 2016” za produkt „Szamotulska konfitura czereśniowa”.


Temat dziedzictwa kulinarnego pojawił się ze Skandynawii w 1995 roku. Wszystko zaczęło się od regionu Scania w Szwecji i duńskiej wyspy Bornholm. Stopniowo zaczęły się tym tematem interesować inne kraje europejskie i w rezultacie powstała Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Do Sieci należą regiony z różnych części Europy, które realizują działania promujące i poprawiające jakość żywności regionalnej, wpływając na wzmacnianie regionalnej tożsamości.


Wcześniej informowaliśmy o szamotulskich akcentach dziedzictwa kulinarnego. Pierwsza była firma Semco ze Śmiłowa promująca oleje tłoczone na zimno. Kolejny podmiot to restauracja Rycerska, która promuje niektóre dania jako dania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.


Pani Beata Peksa wraz ze swoim synem Oskarem Peksa weszli do tego elitarnego grona, co oficjalnie potwierdził w piśmie Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak. Marszałek potwierdza że gospodarstwo sadownicze Beata Maria Peksa i Oskar Peksa jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Państwo Peksa używają logo OK Szamotuły, co przyczynia się do promowania naszego regionu.

Redakcja

 



Aktualności
Fundusze UE
fb